Kaland – Djønno – Åkre – Vikane – Ulgenes – Naustflot – Tjoflot mm.

Nye bilder

De som bommer på bygda

Tekst: Erling Kjekstad – Nationen, 14. okt 2016


Origo pensjoneres

Drifts-selskapet for Origo har besluttet å avvikle Origo slik det eksisterer i dag. Som ansvarlig for Djønno-sidene her synes jeg dette er trist.

Origo har i ni år vært en sosial plattform der hvem som helst har kunnet opprette profiler og soner – alene, i grupper og for lokalsamfunn. Det har vært en plattform for mye moro og nytte, og er det i enkelte kriker og kroker fortsatt. Men kostnaden mot nytten forsvarer det dessverre ikke lenger. Derfor kommer vi til å stenge for videre bruk av Origo 31.oktober.

Oppstart av frivillig skogvern på Åkre og Vikaneset i Ullensvang

Gamal naturprega skog på Åkre og Vikaneset Foto: © Magnus Johan Steinsvåg

(Ref. Fylkesmannen i Hordaland)

Da har vi endelig løst mysteriet om "Brudeferden i Hardanger"

Adolph Tiedemann (1814 – 1876) og Hans Gude (1825 – 1923) fikk inspirasjon til å skapte det maleriet som fremdeles i dag står som selve symbolet på norskhet, Brudeferden i Hardanger (ca. 1850).

Osa: Bygda som skulle bli by

Ref. Dag og Tid

Ein by? Det er ikkje til å tru. Det er nesten heilt stilt her inne i fjordbotnen. Einaste lyden er suset av vind og surklet av vatn i våte, ville fjellsider. Ein by her i Osa, i Ulvik herad, ein by i denne stillfarne hardangerbygda? Det krev ein fantasi enda villare enn landskapet. Alt eg ser er ein handfull gardar mellom elvane Norddølo og Austdølo, nokre små åkrar i skråningane mot fjorden, nokre søkkblaute sauer, stein, litt skog og meir stein.

Vedr. veinavn og adresser på Djønnoneset

Fikk følgende melding fra Ullensvang herad i dag:

Dette området i Ullensvang herad har pr. i dag ingen offisielle adresser. Heradet arbeider med adressering no, og om eit års tid er kanskje dette på plass. I dag er eigedomane registrert med matrikkeladresse; gnr/bnr. På folkemunne vert området kalla for nettopp Djønno neset.

Barndomsminne frå Ulgenes

(En flott historie som er hentet fra Hardanger Historielag sin 105. årgang 2013)

Av Aslaug og Oddbjørn Kvålsvold

Konsert og dans på Djønno

Eit stjernekobbel entrar scena når Oksenhalvøya spelemannslag inviterer til folkemusikkkveld i skulehuset på Djønno fredag.

Ref. Hardanger Folkeblad

Blir det bedre brøyting..........eller har såkalt "Global oppvarming" blitt en tiltaksmessig og økonomisk sovepute???

Kvaliteten på snørydding på både kommunale veier, fylkesveier, riksveier og Europaveier har tidvis ført til store mediaoppslag denne vinteren (2014/2015).

I tidligere tider har det aldri vært noe problem med brøyting og strøing. Det først de siste årene at dette har eskalert.

Urovekkende

3. mars 2015 kl. 06:00 finner naboen på Djønno ferske fotspor i nysnøen rundt hyttene på Djønnoneset (se vedlagte bilder).

Spørsmålet er da, hvem i all verden er det som tar seg en spasertur rundt hyttene før kl. 06:00 om morgenen?? Det er neppe kaffegjester som har gått feil etter en heidundranes kveld på Brakanes.

Tur til Fresvikstølen

“Siden du heter Fresvik og far din er født i Fresvik så må vi jo ta en tur til Fresvikstølen”, sa jeg til Nils Arne – en god kollega på jobben. Han nølte ikke lenge med å si ja!!

Det var en noe rolig vinterdag på jobben hos Aibel i Haugesund!

Kunstoverrasking på brukanten

Det er liksom noe kjent med disse to syklistene i Avisa Hordaland :)

Djønno - Jonsokbryllup 1923

Fra Midtun på Djønno 1923 – Jonsokbryllup. (Fotograf Anders P. Wallevik)

Mange flere gamle bilder fra Djønno og andre steder finner du her:

Månelyst

(Ref. Bergens Tidende 11. januar 2010)

Diktsamlingen «I Månens ljos» er debuten til Kjell Egil Timber.

Statens Vegvesen set Djønno i husarrest for bruopningsfest

I går dukka det opp eit nytt skilt i Vallavik. Der stod det at frå klokka 09:00 laurdag 17. august til klokka 15:00 same dagen vert vegen inn til Djønno stengt. Heilt. Utan alternative transporttilbod som buss eller båt. Det vil med andre ord seia at Statens Vegvesen set oss i husarrest, ettersom me ikkje kan koma oss ut dersom me blir heime, og me kjem oss heller ikkje heim dersom me dreg ut før dei stenger vegen.

Dette er dropen i det allereie overfylte begeret for oss som har irritert oss over forseinkingar, rot, bråk og ein kolonnekøyringsperiode som skulle vara fram til jul men som i staden endte opp med å vara i 8 månader. Logistikken med jobb, henting og levering i barnehage og kolonner (som kun gjekk ein gong i timen) har vore utfordrande nok.

Av og til dukker det opp noe vi kunne klart oss uten.

Denne gangen gjelder det høge nivå av kvikksølv i djupvassfisk kartlagt på ulike steder i Hardangerfjorden.

Se artikkel fra Hardanger Folkeblad Utvidar kosthaldsråd-grenser

Dåkke må ta dåkke ein tur te Djønno i helga, folkens!!

Rannveig og Annlaug på Sævelid, Voss

På Djønno skule søndag 25. november kl. 14:00 så kan dåkke få se og høra på musikken til dissa to glade damene fra Hardanger.

«Skyss-brekko» på Djønno

Skyss-brekko på Djønno

I flere år har vi nå ventet på bevilgninger til utbedring av den såkalte «Skyss-brekko» på Djønno. Men så langt har det skjedd fint lite.

Stjernekamp på NRK og Djønno

Tuva Syvertsen iført Djønno t-skjorte i forbindelse med Stjernekamp på NRK, (foto NRK)

Bedre reklame for Djønno og Hardanger skal ein leita lenge etter! Og det attpå til gratis!

Skiferbryne funnet ved Kyrelvfjellet i Ulvik

Største bredde ca. 15 mm

Slike skiferbryner ble normalt benyttet under vikingtiden for ca. 1000 år siden. Men jeg har også hørt at disse kan være så gamle som 2000 år. De kan også være yngre.

Hålet eller bombekrateret på Onen

Bombekrateret(?) på Onen

Kan dette hullet oppe på Onen ha en sammenheng med bombetoktene på Voss og i Hardanger under siste krig??

Turen til Skår

Vi (Randi, Drude, Arne og meg) tok oss en tur til Skår lørdag 4. august 2012. (Dette var min 3. tur til Skår).

Bru(de)ferd i Hardanger

Spesialbåt med 23 stålkassar

Hardangerbrua har omsider omsider kommen til Hardanger i form av 23 stålkassar – etter ein lang seglas frå Shanghai i Kina.

Djønno

Følges av 32 medlemmer.

Litt om Djønno
Djønno er en liten idyllisk fruktbygd i Hardanger i Hordaland fylke. Bygda ligger ved Eidfjorden i Ullensvang Herad på Oksenhalvøya. Ca. 30 – 40 min. kjøring fra Voss sentrum. Fra Bruravik ferjeleie er det ca. 10 km å kjøre sydover på utsiden av Vallavik-tunnelen.
Djønno hadde tidligere egen barneskole, butikk og postkontor. Forbindelsen til omverdenen var enten med fjordabåten “Granvin” eller den lokale skyssbåten som gikk over fjorden til Ringøy. Fra Ringøy kunne en ta bussen sørover til Kinsarvik eller Odda.

Tiden det tok for å komme til Voss var ca. 1 dag, (båt til Granvin + tog til Voss). I 1981 fikk stedet egen veiforbindelse. Etter dette forsvant både Postkontor, butikk og M/S Granvin. Skolen ble også nedlagt, (bygd i 1959).
Bygda stod “ribbet” tilbake uten bussforbindelse og de færreste hadde førerkort for bil.

Skolen blir i dag benyttet som Samfunnshus/Grendahus med ulike aktiviteter. Kurs, møter, festligheter…..ol. Bl. a. i forbindelse med dans, Juletrefester, konfirmasjon, jubileums-fester og 17. Mai. (“Grendahuset” har et godt utrustet kjøkken).
Elevene blir i dag kjørt ca. 15 km til Granvin Barneskole. Avstand til Ulvik er ca. 20 km.

Offentlige transportmidler finnes ikke (bortsett fra mini-bussen som kjører ungene til/fra skolen)! Nærmeste buss-stopp er ved Vallaviktunnelen, ca. 6,5 km fra Djønno.

Inkludert nabobygda til Djønno, (som heter Kaland), bor det i dag ca. 45 personer på Djønno.

Foruten Djønno og Kaland finnes også bygdene Åkre, Vikane, Ulgenes, Naustflot og Tjoflot som alle hører til Ullensvang Herad.

Hovednæringen på Djønno er i dag fruktdyrking (epler, pærer, plommer og moreller) og noe skogsdrift.
Lokale grunneiere har også startet med oppdrett av blåskjell, (Hardanger Skjell AS). Forskning har vist at det er meget gode vekstvilkår for blåskjell ved Djønno/Kaland området.

Gamle gravrøyser viser at her har bodd folk på Djønno siden førkristen tid. Mer om sonen

Origo Djønno er en sone på Origo. Les mer

Kvernbekken ved Tjoflot

Annonse